Sunday, April 12, 2015

Minun Australia

4
Minun Australia on ollut täynnä eri kenkien jättämiä rusketusrajoja, kymmenen kuukautta kestänyttä lämpöä ja naurua keskellä autotietä lämpimänä kesäyönä. Olen päässyt astumaan kahden aivan erilaisen perheen elämään ja muodostamaan mun ympärille uuden kodin. Oman huoneen, oman rauhan ja oman turvan. Oman jokapäiväisen rutiinin ja aamutervehdyksen. Aamuisin ei tarvitse miettiä mitä laitan päälle ja meikkaamiseen on turha laittaa aikaa, koska ulkona on aivan liian kuuma. Olen tutustunut maailman parhaimpiin ihmisiin ja tiedän, että voin vielä kymmenen vuoden päästä lähettää heille joulukortin kotoa, Suomesta.

Minun Australiaan on kuulunut muiden ihmisten pyynnöt suomalaisista sanoista ja kauniista lauseista. Olen päässyt opettamaan jotain, missä minä olen hyvä. Olen päässyt kertomaan seikkailuistani Suomessa muiden pyöritellessä päätään ja laulamaan lauluja, joita muut eivät ymmärrä. Olen saanut suomalaisuudestani tekosyyn tehdä asioita hassulla tavalla, tai oikeastaan oikealla tavalla.
5
Unohtamatta kuitenkaan sitä, miten paljon minun Australia on minua opettanut. Olen oppinut ikävöimään Kuusankoskea - sitä pientä Kouvolan osaa, josta vannoin muuttavani kauas pois. Olen ikävöinyt äitiä ja isää sekä oppinut elämään oman itseni kanssa ja huolehtimaan itse itsestäni, aina varpaista päälakeen asti. Kantapään kautta olen oppinut, miksi äiti aina nyrpisti nenää kun halusin ostaa kaupasta vaaleaa leipää ja syödä suklaata aamu- ja iltapalaksi.
Minä olen oppinut sisäistämään australialaista aksenttia ja nauttimaan australialaisesta musiikista. Minun ei tarvitse enään hämmentyä, kun ranskanperunoita tilatessa minulle tarjotaankin kanasuolaa ja kuinka osa australialaisista ei tiedä kurkun ja kesäkurpitsan eroa.
3
En olisi vuosi sitten kuvitellut joskus syöväni sipsejä leivän välissä tai näkeväni pojan syömässä leivosta leivän välissä. En olisi vuosi sitten myöskään kuvitellut puhuvani sujuvaa englantia ja olevani niin onnellinen silloin, kun minua ei tunnisteta vaihto-oppilaaksi. En tiennyt, että voisin tulla niin onnelliseksi pysyessäni puhua suomea ja kuinka onnekas olenkaan, kun tunnen viisi eri kieltä ja kuudes on tutustumisvaiheessa.

Minun Australia on auttanut ja aiheuttanut minulle identiteettikriisin. Olen päässyt puimaan ajatusta siitä, kuka minä oikeastaan olen ja kuka minä haluaisin olla. Olen saanut aikaa miettiä mitä haluan tehdä tulevaisuudessani. Olen päässyt näkemään kuka minua oikeasti kaipaa ja keneen en halua tuhlata enään aikaani. Olen piirtänyt maailmani uudelleen, minulle sopivaksi.
6
Vaikka, täällä olen kokenut kymmenen kuukauden lämmön, olen myöskin palellut peiton alla ja kironnut koulupuvun kahdeksan asteen kouluaamuna. Olen kaivannut omaa rauhaa ja lupaa irrottautua vaihto-oppilaan roolista ja vain valittaa ja nukkua monta päivää putkeen. Olen turhautunut ihmisiin ja toivonut voivani olla hetken kotona - omassa kodissa Suomessa. Olen kaivannut muiden ymmärrystä, kun olen ollut liian väsynyt kommunikoimaan englanniksi tai kun nauran vitsille, joka menettää merkityksensä käännettäessä englanniksi.
2
18 päivää Suomeen paluuseen. Lentoliput levällään mun pöydällä, en oikein tiedä mitä minun pitäisi ajatella. Minun Vaihto-oppilasvuoteni on tulossa päätökseensä. Matkani alkoi kaksi ja puoli vuotta sitten mentyäni haastatteluun ja nyt minä olen tässä. Kaksi vuotta sitten Australia oli vain unelma kaukaisuudessa, jonka vihdoin pääsisin toteuttamaan.
Kuten sanoin, vaihto-oppilasvuoteni on 18 päivän päässä päätöksestään, mutta sen verran näen tulevaisuuteen, että palaan vielä Australiaan, minun Australia ei ole vielä lähellä päättymistään.


8 comments:

 1. Anonymous12/4/15 15:46

  omg i miss u soooo sooo sooo much - imppelipimppeli

  ReplyDelete
 2. TÄTÄ OLI IHANA LUKEE KOSKA MUISTAN YHÄ KU MONTA VUOTTA SIT TYYLII PUHUIT ET HALUUT AUSSEIHI VAIHTARIKS JA NYYH ITKETTÄÄ

  ReplyDelete
 3. Anonymous13/4/15 17:22

  Aivan ihana kirjoitus!

  ReplyDelete
 4. Anonymous13/4/15 21:20

  Vautsi. Sulla on ollut varmasti upeet kuukaudet. Nauti viimesistä päivistäs! ☀

  ReplyDelete
 5. Anonymous14/4/15 09:52

  Olipa hyvä kirjoitus! Ihanaa, että vuotesi on ollut onnistunut:)

  ReplyDelete
 6. Anonymous14/4/15 18:59

  itkin. ihana teksti.

  ReplyDelete
 7. Anonymous27/4/15 12:05

  Moi! Pystyiskö suhun ottaa jotenkin yhteyttä, onks sulla kikkiä tai jotakin? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, mulla ei ole enään kikkiä, mut voit lisää fb tai laittaa mulle sähköpostia lindavepsa@gmail.com tai vaihtoehtoisesti kommentoida sun numeron tähän (en julkaise) ja tuun wapissa puhumaan :-)

   Delete